Waar blijft de ICT-afdeling bij een zelfsturende organisatie bij zorginstellingen?

Veel zorginstellingen maken de overstap naar zelfsturende teams.

Zelfsturende teams: een hot item in de zorgbranche, doordat de budgetten steeds verder onder druk komen te staan. We organiseerden er een seminar over, samen met FWG en ConQuaestor, waar ruim 70 it-beslissers uit de zorgbranche op af kwamen. Natuurlijk met de focus op it. Wat was ons advies?

Waar blijft de ICT-afdeling bij een zelfsturende organisatie bij zorginstellingen?

“Als zelfsturend team willen we dat alle teamleden de planning aan kunnen passen, maar de software die we gebruiken is niet toereikend”

“Wij willen graag over op het EPD, maar wie is er verantwoordelijk voor dat de gevoelige gegevens ook veilig over het internet verstuurd worden?”

“Er moeten nieuwe mobiele telefoons komen, maar wie beslist welke dit gaan worden?”
 

Veel zorginstellingen maken de overstap naar zelfsturende teams. Maar wie beslist er als het gaat om it: de it-afdeling, de zelfsturende teams óf het management?

De voordelen van beslissingen door een it-afdeling

De it-afdeling heeft overzicht: ze heeft verstand van it-oplossingen en de bijbehorende mogelijkheden die soft- en hardware bieden. Wat kost veel tijd en wat niet? Daarnaast kan de it-afdeling bedrijfsbrede beslissingen nemen. Dit levert voordeel op als het gaat om inkoop en eenduidige processen. Ze weten wat technisch haalbaar is en kunnen een goede inschatting maken van de kosten.

De voordelen van beslissingen door de zelfsturende teams

Zelfsturende teams weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Leuk dat de it-afdeling met een mobiele telefoon introduceert waar de hele organisatie mee moet werken, maar als het team net beslist heeft gebruik te maken van software om hun processen te optimaliseren en deze software niet wordt ondersteund door de nieuwe telefoons, dan wordt het een knap ingewikkeld verhaal. Daarnaast is het prettig als de teams niet afhankelijk zijn van elkaars wensen. Hierdoor kunnen ze meer op maat beslissingen nemen en wordt de implementatiesnelheid verhoogd.

De voordelen van beslissingen door het management

Het management weet wat de hogere doelen zijn van een organisatie en neemt deze mee in al haar beslissingen. Ook het budget kan eenvoudig bewaakt worden en in samenwerking met de inkoop- en it-afdeling zijn er schaalvoordelen te behalen.

Het herstructureren van de verantwoordelijkheden wanneer je overstapt naar zelfsturende teams is ingewikkeld. De keuzes hangen onder andere af van de mate van zelfstandigheid die gewenst is per team.

Het beste advies dat wij kunnen geven is om op voorhand goed na te denken over de gevolgen van bepaalde keuzes. Advies nodig bij het maken van een plan op het gebied van it? Jurian Rietvelt, Consultant bij Hands on, komt graag een keer praten. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 088-1810157.